Rukometni klub Đakovo nije nikakav slučaj!

0
5232

BRANKO KOLAK, PREDSJEDNIK RK ĐAKOVO, ODGOVARA NA PRIOPĆENJE KADETA I NJIHOVIH RODITELJA OBJAVLJENO NA JEDNOM ĐAKOVAČKOM LOKALNOM MEDIJU

Pomalo nenadano, mirno sportsko ozračje koje mnogi klubovi koriste za pripreme pred nastavak proljetnoga dijela prvenstva, narušilo je priopćenje na đakovačkom lokalnom radiju pod naslovom „Kuda ide đakovački sport?! – Kakva čudesa se događaju u Rukometnom klubu „Đakovo?“ Tekst su potpisali kadeti i roditelji Rukometnoga kluba Đakovo u kojemu iznose niz optužaba na račun uprave kluba tražeći hitne promjene u klubu. Tekst počinje riječima: Rukometni klub Đakovo u velikim je problemima o kojima treba progovoriti javno, tvrde u svom priopćenju kadeti i njihovi roditelji…

Branko Kolak, predsjednik RK Đakovo

Rukometni klub Đakovo nije nikakav slučaj!

Tim povodom, u četvrtak navečer održana je sjednica Upravnoga odbora Rukometnoga kluba Đakovo na kojoj se raspravljalo o novonastaloj situaciji. To je i povod da porazgovaramo s Brankom Kolakom, predsjednikom kluba koji je odmah na početku rekao: „Moram priznati, dva sam dana poslovno bio izvan Đakova i da me je ovaj dopis šokirao jer u njemu se nalazi niz neistina i proizvoljnih tumačenja vezanih uz rada našega kluba. Nažalost, ovakvim nastupima najviše štetimo djeci i rukometu. Umjesto da se radujemo uspjehu naših rukometaša na Europskom prvenstvu u Austriji i Švedskoj i slavimo uspjeh našega Domagoja Duvnjaka koji je postao najbolji igrač prvenstva, mi se moramo opravdavati da Rukometni klub Đakovo nije nikakav slučaj kako to pojedinci ovim priopćenjem pokušavaju nametnuti.

No, krenimo redom!

Problemi krenuli ostavkom trojice trenera

Gospodine Kolak, vidjeli ste priopćenje kadeta i njihovih roditelja. U njemu se nalaze teške optužbe o radu kluba. Primjedbe se odnose da je puno igrača napustilo klub, a kao najčešći razlog spominje se trener Domagoj Perlić.

  • Meni je jako žao da večeras svi ti roditelji nisu došli u dvoranu vidjeti koliko je igrača na treningu. Trenutno je u klubu preko stotinu djece, a vjerojatno bi ih bilo i više da imamo bolje uvjete, odnosno više termina za rad s mladima. Večeras su krenuli i polaznici Škole rukometa, a na prvom se treningu pojavilo 23 djece. Na polovici terena treniralo je 14 seniora koji se pripremaju za skorašnji nastavak prošlotjednoga prvenstva u kojemu još uvijek imamo priliku vratiti se u prvoligaško društvo. Problem od kojega ne bježim pojavio se prije tri tjedna kada su naša tri trenera: Boris Lubar, Mislav Petrović i Antonio Jozipović putem društvenih mreža objavili da više nisu treneri u klubu. Tu sam malo kao čovjek i predsjednik povrijeđen jer sam očekivao proceduru koja je normalna za sportske klubove, a to je da su treneri prvo obavijestili predsjednika bilo pismeno ili usmeno. Nažalost, vijest o njihovim ostavkama vidio sam na društvenim mrežama. U nekoliko navrata pozivao sam ih na razgovor pokušavajući riješiti problem, međutim, nisu pokazali volju niti želju. Tek u kasnijim kontaktima nismo mogli ispuniti neke njihove kadrovske, ali i financijske prohtjeve. Jedino što mi je preostalo jest prihvatiti činjenicu o njihovoj ostavci i, kako bi igrači imali optimalne uvjete za rad, pronaći nova trenerska rješenja. U kratkom roku u klub su se vratili, kao trener kadeta i djece godišta 2010. Danijel Špehar, bivši prvoligaški igrač, profesor kineziologije i dugogodišnji trener koji je Đakovo vratio u premijer ligu, iskusni trener i u ženskom i muškom klubu, također prvoligaški igrač Đino Grgić vodit će Školu rukometa, a s golmanima će raditi Vedran Bunjevac, također dugogodišnji igrač i trener u klubu. Uz njih, u klubu se kao treneri ostali Tomislav Paradžiković, Davor Škalić i Domagoj Perlić. Na ovaj način riješili smo ono najvažnije – trenersku križaljku i klub dalje nastavlja raditi sasvim normalno kao i do sada.
  •                   Pobjednici Aurelia Kupa u Vinkovcima – Kadeti RK Đakovo
  •  
  • Još jednom moram reći da mi je žao što su ova trojica trenera napustila klub jer u posljednje dvije godine posložili smo sve selekcije što je u posljednjih desetak-petnaestak godina bio veliki problem. Ovim putem zahvaljujem im se na dosadašnjem radu i želim im puno uspjeha u trenerskim karijerama. Klub ne može plakati već nastaviti s radom, a siguran sam da su novi treneri isto toliko kvalitetni kao i oni.

Kadeti i njihovi roditelji u priopćenju spominju mnogobrojne ozljede koje prate seniorsku momčad kao i nebrigu kluba o njihovom kasnijem zdravlju i oporavku?

  • Na seniorskoj prvenstvenoj utakmici ozlijedio se samo jedan igrač dok su ostali igrači ozljede zarađivali u drugoj momčadi koja je igrala Treću hrvatsku ligu Istok i Prvu kadetsku hrvatsku ligu. Moram priznati, kada je nova uprava došla u klub ja sam se propitivao trebamo li igrati i s drugom momčadi te nije li to veliko opterećenje s obzirom da velika većina igrača igraju za obje momčadi, a neki i za seniore. Gospodin Lubar i Paradžiković uvjeravali su me da je to nužno jer da priliku za igru trebaju dobiti i igrači koji ne igraju u seniorima. Tako da nam se događalo da dan za danom jedni te isti igrači igraju po dvije utakmice. A složit ćete se da je tada i mogućnost ozljeda puno veća. Prisjetit ću se samo naše seniorske utakmice u Slatini gdje smo na put išli sa samo devet igrača jer su kadeti dan prije (petak) u Zagrebu odigrali dvije teške prvenstvene utakmice i pobijedili Dubravu te odigrali neriješeno sa Zagreb PPD.
  • Što se tiče ozlijeđenih igrača, po ulasku nove uprave u klub, već se ozlijedio Ivan Stipić i tu nemam potpune informacije o njegovom stanju. Renato Ćurić operirao je rame, a ja sam osobno pomogao oko dogovaranja operacije. Poplašen je doživio doista jednu nesretnu ozljedu gdje je prstom zapeo za dres protivničkoga igrača i zadobio težu ozljedu. Svima smo nudili pomoć koja je u tom trenutku bila u našoj moći.

Domagoj Perlić ima sve trenerske kompetencije

Velika je povika kadeta i njihovih roditelja na Domagoja Perlića, seniorskoga trenera i sportskoga direktora. Tu se spominju i njegove novčane naknade za rad. Citiram: S dolaskom Perlića dolaze svi problemi koji su vezani uz našu djecu. Njegovim dolaskom  iz kluba odlazi 18 igrača, a nitko se ne pita zašto su igrači otišli.

  • Domagoj Perlić trener je seniora i sportski direktor iza kojega stoje stručne kvalifikacije: dugogodišnji je prvoligaški igrač, s međunarodnom karijerom, profesor je kineziologije, ima sve potrebne licence za obavljanje toga posla. Ulogu sportskoga direktora prihvatio je jer su pojedini treneri kojima je nuđena, odbili tu funkciju. I već nekoliko mjeseci, Perlić je spreman prepustiti jednu od tih funkcija jer njegov privatni život trpi. Naš trener trenutno živi u Osijeku gdje ima i dio radnoga zaduženja, a dio nastave odrađuje u Piškorevcima. Zna se dogoditi da ponekad i po dva puta putuje na relaciji Osijek – Đakovo, a složit ćete se da to baš i nije lagano. Pojavljuju se neki nebulozni iznose vezani uz njegovu naknadu za rad, nekih deset tisuća kuna, odgovorno vam mogu reći da se radi tek u trećini toga iznosa. Osim toga, priča o karticama nema veze s istinom. Doduše, klub ima dvije poslovne kartice; jedna je na Domagojevo ima, a jedna na moje. Obje kartice nalaze se u klubu, a koriste ih svi treneri kada odlaze na gostovanje koristeći ih za kupnju goriva ili plaćanje troškova prehrane. Sada su kadeti bili u Metkoviću gdje je trener koristio klupsku karticu kako bi platio večeru za igrače. Dakle, niti u kakve druge svrhe ne koriste se kartice.

                                          Domagoj Perlić, trener seniora

U priopćenju kadeta i njihovih roditelja spominje se brojka od 18 igrača koji su napustili klub?

  • Radi točnosti, moram reći, da su se meni javilo dvoje roditelja koji su tražili ispisnice iz kluba za četvoricu igrača. Međutim, to su bile usmene zamolbe gdje nemate nikakav pisani trag o tome. Znamo da klub mora imati pisanu dokumentaciju, a do danas nama nije stigao niti jedan pisani zahtjev. Sugerirao sam roditeljima da to ne čine nego da ostanu u klubu jer ovdje idu u školi, ovdje su im prijatelji. To su većinom igrači kojima u lipnju završava kadetski staž i od jeseni moraju igrati seniorski rukomet. Prema mojim saznanjima osam igrača vratilo se treningu, samo su sporna četiri igrača. Dogovoreno je da još jednom sjednemo u petak 31. siječnja, međutim, ovo me je priopćenje potpuno iznenadilo. Ponavljam, radi se o četiri igrača, a dosada niti jedan pisani zahtjev nije stigao u klub.

Problemi đakovačkoga rukometa traju barem desetak godina

Mnogi prigovaraju da se klub nikada nije nalazio na slabijim pozicijama, da je Đakovo izgubilo svoj kultni sportski klub?

  • Moram podsjetiti, da je i prije našeg dolaska, klub u Prvoj ligi ostao zahvaljujući nekim odustajanjima klubova tako da je on praktički ispao i prije našega dolaska. Problem đakovačkoga rukometa nije došao s Brankom Kolakom, on je samo naslijedio jednu goruću situaciju koja se više godina odvija u tom klubu. U posljednje dvije godine posložili smo sve dobne skupine, natječemo se u svim ligama i siguran sam da ćemo za dvije godine ponovo igrati prvoligaški rukomet. I ove godine nismo se oprostili još od prvoga mjesta koje vodi u viši rang. Trenutno zaostajemo četiri boda za Slatinom i tri boda za Nexe 2 i ukoliko odigramo odlično ovo proljeće, nije nemoguće osvojiti prvo mjesto. Ali, uvjereniji sam da ćemo za godinu dana stvoriti sve uvjete da se vratimo u prvu ligu. Osim toga, ove smo se godine plasirali među 16 najboljih u Kupu Hrvatske, a u ožujku igramo utakmicu protiv Solina. Imamo realne izgleda proći među osam najboljih u kupu, a to bi bio veliki uspjeh.

Vidite li izlaz iz trenutne situacije?

  • Vjerujem da će prevladati razum i da će se sva djeca vratiti u klub i nastaviti s radom. Žao mi je što su roditelji iznijeli niz neistinitih tvrdnji, a isto tako mi je žao što lokalni medij koji je objavio ovo priopćenje nije barem htio čuti priču druge strane. Roditelji moraju shvatiti princip rada sportskih klubova. Postoji Upravni odbor u kojemu sjedi devet ljudi i koji donosi odluke vezane uz rad kluba. Osim toga, tu je u Skupština koja bira ljude koji će voditi klub. Prema tome, ništa nije sporno, mi samo ne želimo da roditelji vode klub i donose odluke jer to nije u njihovoj nadležnosti. Sve odluke koje je donosio Upravni odbor donesene su jednoglasno pa prema tome nema nikakve riječi o nečijoj samovolji. Održana su i dva sastanka s trenerima koji su podržali plan i program rada. Niti ja kao predsjednik kluba ne miješam se u rad trenera. Roditelji moraju shvatiti da klub vodi predsjednik, momčadi treneri, a uspješnost trenera mjeri Upravni odbor i na koncu Skupština kluba. Pozivam svu djecu u klub jer to je vaš i naš klub, zajednički!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here