“Sport je moj životni stil”

0
11226

SPORTAŠ TJEDNA: FILIP ŠKRINJARIĆ

Ovotjedni sportaš tjedna od početka ove sezone član je Košarkaškoga kluba Đakovo i od prve je utakmice pokazao da će biti veliko pojačanje. Organizator igre, ali i igrač sa istančanim sluhom za realizaciju bio je jedan od ključnih igrača u posljednje dvije važne pobjede đakovačkih košarkaša: protiv Belišća i Rekord Tima. Prvima je ubacio 20 poena, a drugima 24. Trenutno je vodeći strijelac Druge lige s 131 poenom. Dovoljno da ponese titulu sportaša tjedna. Filip Škrinjarić!

Za početak, možete li opisati svoj dosadašnji košarkaški put?

  • Kao i većina djece u Hrvatskoj, prvo sam počeo trenirati nogomet, no nisam se baš snašao u tom sportu, tako da sam s 11 – 12 godina prešao na košarku. Svakodnevno sam trenirao u klubu Osječki sokol, a sa 16 sam godina počeo igrati i za seniore. Nakon što sam upisao Kineziološki fakultet u Zagrebu, htio sam nastaviti s košarkom te sam, uz pomoć prijatelja, pronašao klub Maksimir. U Maksimiru sam proveo praktički cijelo studentsko doba te sam puno napredovao. Pri povratku u Slavoniju, počeo sam igrati u Đakovu.

Za đakovačke ljubitelje košarke, pomalo neočekivano pojačanje. Kako je došlo do vašeg dolaska u Đakovo?

  • Kao što sam rekao, vratio sam se natrag u rodni Osijek, a predsjednik kluba, Robert Majstorović, kontaktirao me u vezi moga daljnjega košarkaškoga angažmana. Moja je želja bila igrati i dalje te mi je bilo važno da klub ima ambicije napredovati, što Đakovo svakako ima.

Nakon šest odigranih kola, upoznali ste svoju novu momčad. Zadovoljni?

  • Nakon odigranih kola, mogu reći da je momčad odlična. U početku je bilo problema jer su neki igrači učenici, neki rade pa je bilo teško uskladiti treninge i okupiti nas. Međutim, sada sve dolazi na svoje, sve smo uigraniji, a atmosfera je u svlačionici, pa i na terenu, odlična.

Dosada su ostvarene četiri pobjede i dva poraza. Mogu li Đakovčani do prvoga mjesta?

  • Nismo najbolje otvorili sezonu, prije svega mislim na poraze od Košarkaške akademije i Vinkovaca, ali sada smo pronašli svoj ritam i sve smo bolji. Ove nam je godine cilj biti u vrhu tablice, a ako budemo među prva tri, bit ćemo zadovoljni.

Osim što ste organizator igre, pokazali ste i odličnu napadačku igru? Trenutno ste prvi strijelac lige.

  • Trudim se biti što bolji, kako u napadu, tako i u obrani. Činjenicu da sam prvi strijelac kluba, mogu zahvaliti i pripisati svojoj momčadi, ali i treneru jer mi oni vjeruju na terenu.

Kao student kineziologije, imate li većih košarkaških ambicija? Ili amaterska košarka?

  • Trenutno kao student, igram samo amatersku košarku kako bih istovremeno stigao učiti i posvetiti se ispitima. Ipak, ako se jednog dana ukaže prilika za profesionalnom košarkom, volio bih se okušati u tim vodama. No, ako i ne dođe do toga, nadam se da ću sve što sam dobio od svojih trenera i profesora, vratiti treniranjem i dobrim igrama.

Roko Leni Ukić posljednji je kakav-takav organizator igre hrvatske reprezentacije. U čemu je problem oko odgoja mladih igrača?

  • Moje je mišljenje da u Hrvatskoj postoji dobar dio neobrazovanih trenera, koji su „stara škola“ i ne žele se usavršavati. Košarka se promijenila tijekom godina, dok naši treneri ostaju na istoj razini, a dosta njih „vija“ samo rezultat te ne razmišlja o budućnosti mladih igrača.

Kakvo je stanje slavonsko – baranjske košarke prema vašem mišljenju?

  • Košarka u Hrvatskoj općenito je nazadovala u zadnje vrijeme, a mislim da se u Slavoniji i Baranji to najviše vidi. Pravi je primjer činjenica da u Drugoj ligi Istok sudjeluje devet klubova, dok u B-1 ligi sudjeluju samo tri kluba. Također, poražavajuće je da samo Vrijednosnice Osijek igraju Premijer ligu. Nadam se da će se to popraviti u skorije vrijeme te da će se košarka vratiti na razinu kakva je bilo nekad.

Filip Škirnjarić – privatno?

  • Trenutno sam student Kineziološkoga fakulteta, a uskoro i diplomirani magistar kineziologije. U slobodno vrijeme volim vježbati, trenirati te ponekad pogledati košarkašku utakmicu. Tijekom zime radim kao učitelj skijanja. Ukratko, jako puno toga vežem uz sport!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here