Uz sportski užitak i prilika za promišljanje o suzbijanju nasilja!

0
855

TISKOVNA KONFERENCIJA RUKOMETNOGA KLUBA ĐAKOVO

Iako je rukometna sezona završila, u Rukometnom kluba Đakovo vrlo je živo jer u tijeku su priprema za Međunarodni memorijalni turnir „Denis Tot“ kojega đakovački klub organizira u sjećanje na prerano i tragično preminuloga bivšega igrača Đakova. Tim je povodom danas (četvrtak) u 10:00 sati održana tiskovna konferencija na kojoj su mediji upoznati s ovim sportskim događajem. Na turniru će nastupiti četiri momčadi: RK Butel Skopje (posljednji klub u kojemu je pokojni Denis Tot igrao), RK Gračanica iz Gračanice (premijerligaš Bosne i Hercegovine), hrvatski premijerligaš Osijek i domaćin Đakovo.

Nakon pozdravne riječi voditeljice konferencije Maje Muškić, o sudionicima turnira izvijestio je trener RK Đakovo Domagoj Perlić ističući da se u subotu igraju dvije utakmice: u 16:00 sati sastat će se Gračanica i Osijek, a u 18:30 Đakovo i Butel. U nedjelju su predviđene utakmice za plasman: u 10:00 sati igrat će se za treće mjesto, a u 12:30 za prvo mjesto.

O ideji i realizaciji ovoga događaja govorio je đakovački gradonačelnik Marin Mandarić ističući da je Grad Đakovo odmah prihvatio inicijativu Rukometnoga kluba i kao pokrovitelj se uključio u realizaciju. Međutim, osim ovoga sportska dijela, Memorijalni turnir imat će i popratne aktivnosti vezane uz preventivnu edukaciju mladih vezanu uz sprječavanje nasilja na sportskim terenima. Tim povodom gradonačelnik je najavio je predavanje 2. lipnja (petak) s početkom u 19:00 sati pod nazivom „Nasilje u društvu i njegova  prevencija kroz bavljenje sportom“. “Ovo postaje jedan od gorućih društvenih problema i naš je zadatak, kao Grada, da realiziramo ovakve projekte i vjerujem da će i gađani prepoznati ovaj projekt kako dolaskom na utakmice gdje će vidjeti vrhunski rukomet, ali i ovaj dio preventivnoga programa kojega pripremamo uz rukometni turnir“, zaključio je đakovački gradonačelnik.

Na pitanje može li se očekivati da bi ovo mogao postati i tradicionalni turnir koji bi u sportskom smislu privukao i ostale klubove ili recimo da se svake godine mijenja domaćinstvo turnira s obzirom na klubove u kojima je Denis Tot igrao, odgovorio je đakovački trener Perlić: „Moram priznati da nismo tako daleko razmišljali jer smo fokusirani na ovogodišnji turnir. On će se igrati u lipnju mjesecu, a vjerujem da će se sljedeći igrati u kolovozu ili početkom rujna kada je puno lakše naći sudionike koji se pripremaju za početak prvenstva. Teško je očekivati da bi se neki od klubova prihvatio domaćinstva, ali ni to nije nemoguće. Mi smo fokusirani da ovogodišnji turnir prođe što bolje, a nakon toga ćemo napraviti analizu i vidjeti kako dalje”, zaključio je Domagoj Perlić.

O preventivnom programu borbe protiv nasilja govorio je Ivan Duvnjak, dugogodišnji igrač i trener, ali i profesor Tjelesne i zdravstvene kulture u osnovnoj školi: „Mora se priznati da su svi pod daleko većim pritiskom mogućega nasilja koji iz dana u dan pokazuje sve jače i žešće oblike. Zato je jako dobro i kroz ove sportske događaja ukazivati na taj problem. Ova materija zahtijeva jedan sveobuhvatni pristup koji bi krenuo od obitelji i obiteljskoga odgoja, preko škole i sportskih klubova. Zato je ovo hvalevrijedna inicijativa koju treba podržati i širite njene ideje kako ne bismo danas-sutra doživljavali slične situacije kakve smo vidjeli u susjedstvu”, zaključio je prof. Duvnjak.

U subotu 3. lipnja u 15:00 sati predviđeno je otvaranje turnira, odlaskom na Gradsko groblje gdje će delegacija turnira položiti cvijeće na grob Denisa Tota, zatim slijedi primanje kod gradonačelnika Marina Mandarića i u 16:00 sati prva utakmica.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here