Franko Perković osmi u pojedinačnoj konkurenciji!

0
592

SVJETSKO PRVENSTVO U KUGLANJU – U – 14 I U – 18

Iza nas je treći natjecateljski dan 8. Svjetskoga prvenstva za kuglačice i kuglače do 14 i 18 godina. Već smo izvještavali u velikom uspjehu mladoga đakovačkoga kuglača, člana Silosa, Franka Perkovića koji se u prva dva dana okitio s dvije svjetske medalje: u mješovitom paru s Ninom Gašparini osvojio je zlatnu medalju, a u tandemu srebrenu medalju.

Danas 15. svibnja pred mladim kuglačicama i kuglačima bili su pojedinačni nastupi. Franko Perković u kvalifikacijama je ostvario treći rezultat, a danas je u finalu nastupao među osam najboljih svjetskih kuglača do 14 godina. Nakon 120 hitaca mladi đakovački kuglač srušio je 511 čunjeva što je bilo dovoljno za osmo mjesto. Naslov prvaka pripao je Slovencu Janu Kresniku koji je srušio 565 čunjeva. Drugoplasirani je Čeh Jaroslav Harca sa srušenih 553 čunja, a brončana medalja pripala je Poljaku Szymonu Kulczewskom (541).

Mlada Perkovićeva kolegica osvojila je još dvije medalje: u pojedinačnoj konkurenciji osvojila je treće mjesto s 553 čunja. U kombinaciji (zbroju ekipnoga i pojedinačnoga nastupa) mlada hrvatska reprezentativna osvojila je drugo mjesto.

Očito da će ovaj mladi kuglački dvojac biti najuspješniji barem u okvirima hrvatske reprezentacije jer njih dvoje osvojilo je ukupno šest medalja. A o tom uspjehu uspjeli smo dobiti i kratku izjavu predsjednika Hrvatskoga kuglačkoga saveza prof. dr. sc. Tončija Mikca: „Moram priznati da sam jako sretan na otvaranju prvenstva. Naša reprezentacija po prvi puta nastupa na svjetskom prvenstvu do 14 godina i odmah smo osvojili čak šest medalja. Na taj smo način pokazali da su naši izbornici odradili odličan posao. Iako smo proslavili prve medalje, nakon završetka natjecanja bit će prava fešta. Jer hrvatska ima prve medalje u konkurenciji do 14 godina.“

Rezultati iz dva natjecanja zbrajala su se tako da je u kombinaciji Franko Perković završio na šestom mjestu.

Očito da je tri uzastopna nastupa u tri dana bilo i fizički i psihički previše tako da je očekivao bolji rezultat u pojedinačnoj konkurenciji. Ali, to je očito odlika velikih sportaša da nikada nisu zadovoljni ostvarenim rezultatima.

Zahvaljujući majci Daliji i ocu Ivanu, također vrsnim kuglačima, dobili smo ekskluzivno i prvu izjavu svjetskoga kuglačkoga prvaka i viceprvaka.

O dojmovima nakon trodnevnoga nastupa na svom prvom Svjetskom prvenstvu Franko Perković rekao je: „Uh, kakvi dojmovi. Ja još nisam svjestan što sam učinio. Mogu samo reći da sam prilikom prvoga nastupa, pri ulasku u svlačionicu i oblačenju hrvatskoga dresa, vrtio imena Luke Modrića, Domagoja Duvnjaka, Bojana Bogdanovića, braće Sinković, svih mojih sportskih uzora, i u sebi osjećao ponos predstavljati svoju domovinu. U istom trenutku pojavio se i mali strah ako razočaram izbornika, kolege u reprezentaciji, roditelje, prijatelje. Međutim, kada sam izašao na zagrijavanje, sve sam zaboravio i koncentrirao se na natjecanje. Prvi dan Nina i ja smo „kliknuli“, stvorilo se zajedništvo koje nas je dovelo do zlata. U završnim trenucima, prije posljednjega hica, čuo sam riječi izbornika: Franko, ako pogodiš, idemo u raj!“ Pala je devetka, upravo onoliko koliko nam je bilo potrebno za pobjedu.“ Nakon toga, noge su mi se odsjekle, naravno od uzbuđenja jer nisam mogao vjerovati da smo prvi. Već drugoga dana bilo je puno više sigurnosti i odlučnosti da kolegica i ja osvojimo još jednu medalju.“

Pojedinačni nastup komentirao je Franko Perković: „Iako sam bio jako „nabrijan“ na današnji nastup jer sam imao treći rezultat kvalifikacija, jednostavno nije išlo. Srce je htjelo, ali noge i tijelo nisu. Umor je učinio svoje i više nije išlo. Za mene je ovo ogromno iskustvo i poticaj za još bolji rad. Vjerojatno ću za koji dan, kada se slegnu sve emocije, i ja postati svjestan rezultata kojega sam ostvario.“

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here