Priopćenje Zajednice športskih udruga Grada Đakova!

0
1112

Većina medija donijela je tekst o uspjehu mladih đakovačkih odbojkašica koje su postale prvakinje Slavonije i Baranje u kategoriji mini odbojke. Taj uspjeh osigurao im je nastup na Prvenstvu Hrvatske koje je odigrano u Zadru gdje su mlade Đakovčanke osvojile odlično sedmo mjesto. Boje đakovačkoga odbojkaškoga kluba u Zadru branile su: Nika Knez, Bruna Perić, Ena Barišić, Ana Čutura, Anja Šambić, Mila Goluža, Nina Penc, Petra Bistrović, Una Škalić, Nina Perić, Mila Pavković, Matija Grbeša. Treneri: Vjeko Barišić, Petra Šimić i Zvonimir Božić.

Međutim, ovo natjecanje izazvalo je reakcije Odbojkaškoga kluba Đakovo koji se požalio kako za financiranje natjecanja mlađih dobnih skupina “u proračunima gradova nema mjesta te nisu prioritetni”. Na ovakvu reakciju Odbojkaškoga kluba “Đakovo” Priopćenjem za javnost obratila se Zajednica športskih udruga Grada Đakova. Oba priopćenje donosimo u cijelosti.

                                                PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Zbog neistinih informacija koje je u javnosti proteklih dana iznosio tajnik Odbojkaškog kluba Đakovo (OK Đakovo) i član Skupštine Zajednice športskih udruga Grada Đakova (Zajednica) gosp. Dragan Božić prisiljeni smo reagirati priopćenjem  kako bismo roditeljima igračica OK Đakovo te cjelokupnoj đakovačkoj javnosti prezentirali istinite činjenice.

Slijedom informacija da tajnik OK Đakovo u ime Kluba prikuplja sredstva od donatora za sudjelovanje U11 ekipe na Državnom prvenstvu Hrvatske u mini odbojci u Zadru koje se održalo od 31.03. do 02.04.2023. godine, te da je isti službenim dopisom izvijestio kontaktirane poslovne subjekte, kao i roditelje navedene U11 ekipe kako u proračunu Grada nema mjesta za aktivnosti poput prvenstava za mlađe kategorije, te da isti Gradu nisu prioritet, izvještavamo Vas kako ovakvi navodi ne odgovaraju istini.

Naime, proračunom Zajednice športskih udruga Grada Đakova, tj. pozicijom 4.2. Sufinanciranje državnih natjecanja mlađih kategorija, predviđena su sredstva upravo za tu namjenu, pa ne postoji niti jedan razlog zašto bi troškove navedenog natjecanja u cijelosti financirali roditelji ili donatori. Proračun Zajednice za 2023. javno je objavljen  i dostupan je na mrežnim stranicama Zajednice (http://www.zsudjakovo.hr/doc/doc_2023_Financijski_plan_Zajednice.pdf),  a isti je usvojen od strane Gradskog vijeća Grada Đakova. Ova činjenica je gosp. Božiću kao članu Skupštine Zajednice dobro poznata jer je isti bio nazočan na sjednici Skupštine Zajednice 5. prosinca 2022. godine kada je usvojen Proračun Zajednice za 2023. godinu.

Ova pozicija u proračunu Zajednice egzistira od 2018. godine i do sada su je iskoristili mnogi klubovi koji su članovi Zajedince. Otvaranjem ove pozicije željeli smo u suradnji s Gradom Đakovom omogućiti svim sportašicama i sportašima mlađih kategorija koji na izlučnim natjecanjima izbore nastup na državnim prvenstvima mogućnost nastupa na istima, te da cjelokupni trošak ne padne na teret kluba i roditelja.

Želimo izvijestiti javnost da je i OK Đakovo dobivao sredstva s te pozicije, bez obzira radilo se o državnim natjecanjima za koje je trebalo ostvariti određeni plasman na regionalnim natjecanjima poput Prvenstva Hrvatske za juniorke koje se održavalo 2018. godine u Osijeku godine (10.000,00 kn), ili se radilo o prvenstvima otvorenog tipa poput Prvenstva Hrvatske za juniorke koje se održavalo 2021. godine u Zadru (12.000,00 kn). Pomalo neobično zvuči činjenica da je OK Đakovo povlačio sredstva s ove pozicije, a da gosp. Božić u svojem dopisu  navodi da u „proračunu za njih nema mjesta i da nisu prioritetni“.

Procedura prijave za financijska sredstva sa ove pozicije je vrlo jednostavna, treba samo ispuniti obrasce i dostaviti ih osobno, poštom ili mailom Zajednici. Nakon zaprimljene prijave Izvršni odbor Zajednice na prvoj sljedećoj sjednici donosi odluku o opravdanosti projekta i iznosu financijske potpore s kojom će se projekt sufinancirati. Napominjemo da u trenutku kad je gosp. Božić imao sastanak s roditeljima igračica, te plasiranja u javnost dopisa od strane OK Đakovo, niti u Zajednicu niti u Grad Đakovo nije bio stigao nikakav zahtjev za sufinanciranje projekta OK Đakovo. Dopis je u Zajednicu stigao tek u četvrtak 23.ožujka 2023. u večernjim satima, dok prema Gradu Đakovu nije stigao nikakav zahjtev za sufinanciranje. Izvršni odbor Zajednice je imao zakazanu sjednicu za ponedjeljak, 27. ožujka 2023. i na njoj su OK Đakovo odobrena financijska sredstva za sufinanciranje državnog prvenstva u mini odbojci u iznosu od 1.300 eura.

Napominjemo kako smo bili suočeni s brojnim pitanjima zainteresiranih roditelja i sportskih djelatnika zašto je OK Đakovo uskraćeno sufinanciranje odlaska na službeno natjecanje, te smo se dužni, i na ovakav način, obraniti od dezinformacija koje širi gospodin Božić. Ne ulazeći u motive gosp. Božića za plasiranjem u javnost i širenjem ovakvih dezinformacija, smatramo da je nanesena nepopravljiva šteta ugledu Zajednice i Gradu Đakovu od strane tajnika OK Đakovo i člana Skupštine Zajednice gospodina Dragana Božića. O cijelom ovom slučaju službenim putem smo zatražili očitovanje od OK Đakovo i njihovog predsjednika gosp. Dubravka Kneževića.

Kako bismo spriječili širenje daljnjih dezinformacija koje roditeljima igračica i javnosti plasira gosp. Božić, a odnose se na iznos financijskih sredstava koje na godišnjoj razini iz proračuna Grada Đakova direktno ili putem Zajednice dobiva OK Đakovo, u nastavku objavljujemo sve isplate prema OK Đakovo od 2017. do 2022. godine koje su OK Đakovo doznačene iz proračuna Zajednice. Također donosimo i financijske doznake iz Športske zajednice OBŽ, a koje dolaze iz kvote kojom raspolaže Zajednica športskih udruga Grada Đakova i za čiju realizaciju prijedlog daje Izvršni odbor Zajednice, te iznose financijskih sredstava koje se odnose na direktne potpore iz Grada Đakova. Ovdje nisu prikazani iznosi za ulaganje u infrastrukturu i opremanje terena za odbojku na pijesku na Gradskom bazenu, a za koje je Grad Đakovo također izdvojio značajna financijska sredstva. Svi ovi podaci su javno dostupni i bili su objavljeni na mrežnim stranicama Zajednice i Športske zajednice OBŽ i usvajani su od strane Gradskog vijeća Grada Đakova i Županijske Skupštine OBŽ.

Na kraju želimo čestitati igračicama i trenerima U11 ekipe Odbojkaškog kluba Đakovo na plasmanu na državno prvenstvo na kojem su izvrsnom igrom osvojile 7. mjesto i na taj način na najbolji način prezentirale svoj Klub i Grad.

Veselimo se da ćemo u budućnosti i dalje moći podupirati ovakve projekte svih klubova čije mlađe dobne kategorije ili pojedinci izbore nastupe na državnim završnicama jer će Grad Đakovo putem Zajednice nastaviti izdvajati sredstva za ovu namjenu.

S poštovanjem.         

                          Predsjednik Zajednice športskih                                udruga Grada Đakova

                                        Goran Pataki, mag.oec.

U Đakovu, 5. travnja 2023.

 

Financijska sredstva doznačena Odbojkaškom klub Đakovo od 2017. do 2022. godine

2017.

– Redovna sredstva (Zajednica)                                                                               68.200,00 kn

– Grad Đakovo                                                                                                        106.250,00 kn

                                                                                                                                                                                       Ukupno:174.450,00 kn

– Putem Športske zajednice OBŽ – iz kvote ŽŠU Grada Đakova    

(Sufinanciranje državnih natjecanja )                                                                         7.000,00 kn

                       Sveukupno: 181.450,00 kn

  1.  

– Redovna sredstva (Zajednica)                                                                         126.100,00 kn

– Sufinanciranje državnih natjecanja (PH juniorke – Osijek)                                  10.000,00 kn

– Jednokratna pomoć (nabavka odbojkaških lopti)                                                    5.000,00 kn

– Školovanje trenera (Zvonimir Božić i Vjeko Barišić)                                           10.000,00 kn

– Ostale manifestacije (Đakovo volley)                                                                      2.000,00 kn

– Grad Đakovo                                                                                                          10.000,00 kn

                              Ukupno:163.100,00 kn

– Putem Športske zajednice OBŽ – iz kvote ŽŠU Grada Đakova    

(nabavka sportske opreme i rekvizita)                                                                      10.000,00 kn

                       Sveukupno: 173.100,00 kn

  1.  

– Redovna sredstva (Zajednica)                                                                               98.500,00 kn

– Jednokratna pomoć (nabavka odbojkaških lopti)                                                     5.000,00 kn

– Školovanje trenera (Zvonimir Božić)                                                                      7.000,00 kn

– Grad Đakovo                                                                                                           45.000,00kn

                              Ukupno:155.500,00 kn

 

– Putem Športske zajednice OBŽ – iz kvote ŽŠU Grada Đakova    

(sufinanciranje stručnog rada trenera – Zvonimir Božić)                                         14.000,00 kn

                       Sveukupno: 169.500,00 kn

  1.  

– Redovna sredstva (Zajednica)                                                                               97.600,00 kn

– Jednokratna pomoć (nabavka odbojkaških lopti)                                                    6.300,00 kn

– Grad Đakovo                                                                                                            8.000,00 kn

                              Ukupno:111.900,00 kn

– Putem Športske zajednice OBŽ – iz kvote ŽŠU Grada Đakova    

(sufinanciranje stručnog rada trenera – Zvonimir Božić)                                         14.000,00 kn

                       Sveukupno: 125.900,00 kn

2021.

– Redovna sredstva (Zajednica)                                                                              102.500,00 kn

– Sufinanciranje državnih natjecanja (PH Zadar – juniorke)                                             12.000,00 kn

– Grad Đakovo                                                                                                      25.000,00 kn

                             Ukupno: 139.500,00 kn

– Putem Športske zajednice OBŽ – iz kvote ŽŠU Grada Đakova    

(sufinanciranje stručnog rada trenera – Zvonimir Božić)                                         17.500,00 kn

                       Sveukupno: 157.000,00 kn

  1.  

– Redovna sredstva (Zajednica)                                                                             101.700,00 kn

– Jednokratna pomoć (sportska oprema i rekviziti)                                                  10.000,00 kn

– Grad Đakovo                                                                                                          18.000,00 kn

                                                                                                                 Ukupno:129.700,00 kn

– Putem Športske zajednice OBŽ – iz kvote ŽŠU Grada Đakova    

(sufinanciranje stručnog rada trenera – Zvonimir Božić)                                         17.500,00 kn

                        Sveukupno:147.200,00 kn

 

                                             ZAMOLBA ZA DONACIJOM/SPONZORSTVOM

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here