Ivan Bažaj bio je tvornica svjetskih šahovskih prvaka!

0
1427

IN MEMORIAM – IVAN BAŽAJ (30. 10. 1940. – 10. 3. 2022.)

U ovim modernim vremenima kada je facebook brzi izvor informacija, na profilu đakovačkoga šahiste Branka Macange 10. prosinca u 23:00 sati vidio sam objavu: Preminula je legenda đakovačkoga i hrvatskoga šaha IVAN BAŽAJ! Pokoj mu vječni! Odmah mi je kroz glavu prošla misao: „Ode još jedan đakovački velikan!“ A Ivan Bažaj doista je jedan od najvećih šahista, a još više šahovskih trenera za kojega sam u jednom svom tekstu napisao: „On je jednostavno tvornica šahovskih prvaka. O igračkoj karijeri najbolje govori fotografija koju je objavio đakovački povijesni kroničar Željko Lekšić.

Bažaj je od samih početaka 1949. godine kao devetogodišnji dječak, počeo igrati šah kada je obnovljen rad šahovske sekcije pri Đakovačkom sportskom društvu (ĐŠK) pod nazivom Šahovsko društvo Regal Vajs. Godine 1954. zajedno s Vjekoslavom Paukovićem i Matejem Niderleom sudjelovao na polufinalnom turniru Prvenstva Narodne Republike Hrvatske. U bogatoj igračkoj karijeri Bažaj je zajedno s kolegama Vjekoslavom Paukovićem, Matejem Niderleom i Josipom Šakotom bio prvak Jugoslavije u dopisnom šahu. Svoju ljubav prema šahu prenio je na svoju kći Snježanu Bažaj koja je godinama bila među najboljim hrvatskim i jugoslavenskim šahisticama. Uz trenersku podršku Snježana Bažaj bila je pionirska prvakinja Hrvatske 1977. i 1978., omladinska prvakinja Hrvatske 1979. i 1982., seniorska prvakinja Hrvatske. U samostalnoj Hrvatskoj 1992. godine bila je članica olimpijske ekipe Hrvatske u Manili, u Istanbulu (2000.) i Beču (2002.). Nakon toga, uslijedio je vrtoglavi trenerski uspon s Hrvojem Stevićem koji je 1995. godine u Španjolskoj postao svjetski kadetski prvak šaha. Veza između Stevića i trenera Bažaja trajala je desetljećima, a Stević je danas jedan od najboljih hrvatskih šahista, višestruki prvak Hrvatske i stalni član šahovske reprezentacije. Ivan Bažaj bio je i prvi trener današnjoj hrvatskoj reprezentativki Kristini Šarić (rođena Šolić) koja je s pet godina počela igrati šah u Strizivojni. Naravno, uz trenera Ivana Bažaja. Kao stalna članica hrvatske reprezentacije sudjelovala je na dvjema šahovskim olimpijadama i četiri europska prvenstva. Prvakinja Hrvatske postala je sa 14 godina, a tri je puta bila viceprvakinja Hrvatske. Četvrti u pokeru đakovačkih šahovskih prvaka je Ante Brkić, mladić iz Starih Mikanovaca koji je prve poteze naučio upravo od Ivana Bažaja. Postao je najmlađi šahovski velemajstor u Hrvata. Na svjetskom kadetskom prvenstvu bio je treći. Nakon toga, Ivan Bažaj sudjelovao je i u formiranju igrača koji dugo godina nastupaju za Šahovski klub Đakovo: Rudolfa Sertića, Dragu Vargića, Pere Aščića, Josipa Njirjaka, Tomislava Drmića… Najveći ekipni uspjeh trener Ivan Bažaj ostvario je sa Šahovskim klubom Slavonska banka koji je 1996. godine bio pobjednik Hrvatskoga šahovskoga kupa. Ivan Bažaj tijekom svoje dugogodišnje šahovske karijere primio je mnogobrojne nagrade. 2009. godine primio je Nagradu Osječko-baranjske županije za izuzetan doprinos razvoju šaha, a 2019. godine dobio je i nagradu Grada Đakova.

Ivan Bažaj živio je za šah i đakovački šahovski klub

Emotivnom porukom od svoga trenera oprostio se hrvatski velemajstor Hrvoje Stević. Njegovu izjavu prenosimo u cijelosti:  Iako je već neko vrijeme bio teško bolestan, jako me je rastužila jučerašnja vijest da je preminuo moj trener Ivan Bažaj. Jučer smo, mi članovi Šahovskoga kluba Đakovo otišli izraziti sućut gospođi Bažaj i shvatili da je sinoć na okupu bilo dosta generacija njegovih učenika, od najstarijeg Branka Macange do najmlađeg Tomislava Drmića. I taj raspon godina govori o trenerskom djelu Ivana Bažaja. Bio je čovjek velike radne energije i svojom je predanošću podigao klub na vrlo visoku razinu. Stvorio je uistinu plejadu odličnih šahistica i šahista, jedan je od najplodnijih trenera čak i u svjetskim okvirima. Složio bih se s mišljenjem njegova učenika Ante Brkića da je tajna njegovih trenerskih uspjeha u tome što nam je uspijevao podići samopouzdanje na velikim natjecanjima i uvjeravao nas da ne drhtimo pred protivnicima zvučnih imena, nego da vjerujemo u svoje sposobnosti. Njegova rečenica koju smo bezbroj puta čuli glasi: Svakoga protivnika može se pobijediti. Za mene, a vjerujem i za sve đakovačke šahistice i šahiste, Ivan Bažaj najveće je ime đakovačkog šaha i njegovo djelo će živjeti u našem klubu i za brojne generacije koje tek dolaze.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here