Ah, dobra stara vremena…

0
2636

GENERACIJA BIVŠIH NOGOMETAŠA OBILJEŽILA 45. OBLJETNICU VELIKOGA USPJEHA ĐAKOVAČKOGA NOGOMETA 

Dugo je već tinjala ideja bivših đakovačkih nogometaša za održavanjem jedne nogometne maturalne zabave u kojoj bi se okupila generacija juniora Jedinstva koja je u sezoni 1973./74. osvojila titulu amaterskoga prvaka Hrvatske.

U subotu, 2. ožujka, u ugodnom ambijentu kafića Miroslava Galića, jednoga od igrača, okupila se gotovo cijela generacija kako bi obilježili 45 obljetnicu jednoga od najvećih uspjeha NK Jedinstvo. U sezoni 1973./74. juniori Jedinstva postali su amaterski prvaci Hrvatske. Bilo je lijepo vidjeti bivše nogometaše kako su prepričavali događaje iz tih vremena, pregledavali fotografije i razmjenjivali iskustva. Bila je to uistinu prava nogometna maturalna zabava puna lijepih sportskih uspomena. Naravnom, bilo je tu puno sjete i onih uvijek prisutnih usporedbi s današnjim nogometnim vremenima.

Ovaj dan i proslava bit će upamćena i po nastupu Đakovo Croatije koja je u 16. kolu Treće hrvatske nogometne lige Istok pobijedila u Požegi domaću Slavoniju (1:0).

 

Juniori – amaterski prvaci Hrvatske

A kako je to bilo daleke 1974. godine doznajemo iz monografije Željka Kovača Buze „Povijest nogometa od NK Jedinstvo do HNK Đakovo Croatia 1952. – 2016. Donosimo dio teksta o amaterskim prvacima Hrvatske – juniorima Jedinstva:

„Pod vodstvom trenera Ivana Hermana u Slavonskoj nogometnoj zoni Podravka skupina, u prvenstvu 1973./74. juniori su osvojili prvo mjesto. S pobjednikom Posavke skupine Premiumom iz Bosanskoga Broda razigravali su za prvaka zone. Nakon pobjede nad Premiumom uslijedila je utakmica na neutralnom terenu s Borovom. Pobjedom protiv republičkoga ligaša đakovački juniori postali su amaterski prvaci Slavonije i Baranje.

Amatersko juniorsko prvenstvo Hrvatske odigrano je u Đakovu 29. i 30.  lipnja 1974. godine. Đakovački juniori bili su bolji od Dinare iz Knina (6:1; strijelci: Josip Kovačić 3, Duvnjak 2, Galić 1), Rudara iz Labina i Varteksa iz Varaždina (2:0; strijelci: Josip Kovačić, Matić), čime su postali, po drugi puta, amaterski prvaci Hrvatske.

U sezoni 1973./74. za juniore Jedinstva nastupili su: Zvonko Baličević, Čedo Maras, Antun Markovinović, Ivica Čačić, Ivica Miler, Ivica Medvedarović, Željko Matić, Stjepan Grgović, Zdenko Gavran, Ante Duvnjak, Stanko Kuburić, Luka Dilber, Zvonko Krizmanić, Josip Kovačić, Miroslav Galić, Antun Francem, Zlatko Gavran, Borislav Bijelić, Miroslav Vodopija, Josip Jarčević, Ivica Šutalo, Branko Ruteršmit, Stjepan Rajš.“

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here