Tko su najbolji sportaši Grada Đakova u 2020. godini

0
1967

PROGLAŠENI NAJBOLJI SPORTAŠI GRADA ĐAKOVA U 2020. GODINI

Iako sportska 2020. kao i u svim ostalim granama društvenoga života nije bila najbolja zbog objektnivnih razloga, odnosno korona virusa koji je unio puno novosti u ljudske živote i uveo nas u neko novo vrijeme, takvim okolnostima morali su se prilagoditi i sportaši koji najčešće nisu bili u mogućnosti do kraja odraditi svoja natjecanja. Ipak, sportaši i njihovi klubovi snalazili su se kako je tko znao, postignuti su rezultati koji su iznjedrili najbolje u 2020. godini.

Na svečanom proglašenju u četvrtak 10. lipnja dodijeljene su nagrade najboljima. U nastavku teksta donosimo obrazloženja nagrada za sve lauereate u 2020. godini.

 

NAGRADA ZA IZNIMAN DOPRINOS I PROMOCIJU SPORTA

IVICA LASIĆ – SPORTSKI NOVINAR

Ivan (Ivica) Lasić rođen je 9. studenoga 1934. godine. Nastavnik je tjelesnoga odgoja u Osnovnoj školi Ivana Gorana Kovačića od 1958. do 1978. godine. Nakon toga, do 1999. djelatnik je Radio Đakova, a kao vanjski suradnik radi do 2008. godine.

U đakovačkom rukometnom klubu obnašao je funkciju tajnika i trenera od 1964. do 1969. godine, a najveći uspjeh mu je sudjelovanje na Prvenstvu Hrvatske za djevojke do 15 godina. Od 1969. do 1972. bio je trener Rukometnoga kluba „Partizan“.

Kao predsjednik Košarkaškoga kluba „Đakovo“ 1986. i 1987. godine ugostio je dvostrukoga prvaka Europe, Cibonu, s legendarnim Draženom Petrovićem.

Karijera sportskoga novinara traje od 1964. do 2019. godine. Od 1964. do 2019. bio je dopisnik Sportskih novosti, Vjesnika (1969. – 2000.), Večernjega lista (1962. – 1994.). Svoje članke objavljivao je i u Glasu Slavonije, Slobodnoj Dalmaciji i Glasu Istre. Prvi je spiker Radio Đakova. Od 1972. godine glavni je urednik Đakovačkoga lista.

NAJBOLJI SPORTAŠ

ANDREJ KEDVEŠ – KICKBOXING KLUB “BLITZ”

Andrej Kedveš rođen je 3. siječnja 1997. godine u Đakovu, a stanuje u Širokome Polju. Završio je Srednju strukovnu školu Antuna Horvata Đakovo (smjer računalni tehničar), a diplomirao je 2019. godine te stekao zvanje višeg sportskog trenera s usmjerenjem kondicijske pripreme sportaša. Uz to, Andrej je upisao redovni preddiplomski studij fizioterapije na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu te je trenutno student treće godine.

Kickboxingom se bavi od 2011. godine, a do danas je ubilježio 82 službena nastupa u ringu, uz statistiku od 67 pobjeda i 15 poraza. Kao najveći Andrejevi uspjesi u mlađim kategorijama izdvajaju se naslov juniorskoga prvaka Svijeta 2014. godine u Italiji (disciplina K-1 do 60 kg), 3. mjesto na Europskome prvenstvu 2015. godine u Španjolskoj (disciplina K-1 do 63,5 kg) te naslovi prvaka Hrvatske u skoro svim kategorijama.

U 2016. godini Andrej se počinje natjecati u seniorskoj konkurenciji. Sudjelovao je na mnogim međunarodnim turnirima i mečevima u Europi, od kojih se izdvajaju pobjede u Francuskoj, Grčkoj, Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj, Austriji, Sloveniji, Njemačkoj, Rusiji, Italiji i Kini. Na seniorskome Europskome prvenstvu u Bratislavi 2018. godine zauzeo je 5. mjesto u disciplini low kick.

Vrhunac trenutne karijere dogodio se 2019. godine kada je na Svjetskome prvenstvu u Sarajevu osvojio 2. mjesto u disciplini K-1 do 71 kg. Ovim uspjehom, Andrej je izborio status vrhunskoga sportaša I. kategorije prema kategorizaciji sportaša Hrvatskoga olimpijskoga odbora. Još jedno priznanje koje je Andrej dobio je izbor za najboljega sportaša Osječko-baranjske županije u 2019. godini.

NAJBOLJA SPORTAŠICA

KATARINA ĆORIĆ – KONJIČKI KLUB ĐAKOVO

Katarina Ćorić rođena je 17. kolovoza 1997. godine u Đakovu, a jahanjem se bavi 16 godina. Na početku svoje jahače karijere, bavila se preponskim jahanjem gdje se natjecala na visini do 110 cm, a u posljednjih sedam godina, bavi se dresurnim jahanjem.

U 2020. godini, Katarina je ostvarila odlične uspjehe od kojih se ističu tri prva mjesta (5. kolo Croatia Cupa u Osijeku – utakmica za konje stare četiri godine na konju 431 Tulipan Toplica sa 67.20% i na utakmici za konje stare četiri godine na konju 431 Tulipan Toplica sa 77.60% te Prvenstvo grada Zagreba – Prix St. George utakmica na konju 368 Maestoso Trofetta sa 62.108%). Uz pobjedničke uspjehe, osvojila je Katarina i tri druga mjesta te dva treća mjesta (1. kolo Batida Dressage Cupa u Zagrebu, Finale Batida Dressage Cupa u Zagrebu i Finale Croatia Cupa i Prvenstvo Hrvatske za mlade konje u Varaždinu).

NAJBOLJA ŽENSKA EKIPA

ODBOJKAŠKI KLUB „ĐAKOVO“

Odbojkaški klub „Đakovo“ bio je izuzetno uspješan u turbulentnoj, pandemijskoj 2020. godini. Prva je ekipa odbojkaškoga kluba u sezoni 2019./2020. igrala 2. hrvatsku odbojkašku ligu – Istok, a djevojke su, do prekida sezone, upisale 12 pobjeda i samo jedan poraz. Ovime je ekipa trenera Vjeke Barišića uvjerljivo osvojila naslov prvakinja osiguravši si plasman u Prvu B hrvatsku odbojkašku ligu – Istok. U novoj sezoni višega ranga odbojkašice su krenule iznad svih očekivanja i u prva četiri kola upisale tri pobjede i tek jedan poraz te su trenutno na drugome mjestu. Prvu ekipu kluba čine sve redom domaće igračice: Lucija Mrkić, Dorotea Habijanec, Anela Gajić, Neva Bušić, Elena Vidović, Lana Buršić, Zdenka Babić, Lucija Weh, Ivna-Marija Ćorić, Maja Maričić, Ana Lozić, Josipa Radoš, Lara Posavčević i Marija Tilman, a trener je Vjeko Barišić.

Druga ekipa kluba u protekloj je sezoni nastupala u Trećoj hrvatskoj odbojkaškoj ligi – Slavonskoj ligi. Odbojkašice Đakovo II u prvom su dijelu natjecanja bile treće u skupini A sa šest pobjeda i dva poraza, čime su izborile prvu skupinu u drugome dijelu, a sveukupno su, prije prekida, zauzimale četvrto mjesto. Za drugu ekipu nastupaju izuzetno mlade Đakovčanke, prvenstveno kadetkinje i mlađe kadetkinje: Ana Zrakić, Josipa Rotim, Ana Tilman, Ivana Ćurić, Ines Ivančić, Mirta Čota, Barbara Mađarević, Petra Lukić, Iva Galić, Ivona Dernaj, Mia Paloš, Marija Previšić, Tea Štenc i Lana Erdeljić, a trener je Zvonimir Božić.

Kadetska ekipa kluba sudjelovala je, početkom listopada 2020. godine, na Prvenstvu Hrvatske u Zadru. Djevojke su upisale dvije pobjede i tri poraza, čime su zauzele 21. mjesto od 27 ekipa u Hrvatskoj.

Osim uspjeha na parketu, klub upisuje uspjehe i na pijesku. Klub je organizirao dva izuzetno jaka Međunarodna turnira odbojke na pijesku na kojemu su, osim hrvatskih predstavnika, nastupili i gosti iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Austrije.

NAJBOLJA MUŠKA MOMČAD

RUKOMETNI KLUB ĐAKOVO

Đakovački rukometaši su na putu do povratka u Prvu hrvatsku rukometnu ligu Sjever ostvarili impresivan niz. U sezoni 2019.(20 odnosno od početka kalendarske 2020. godine ostvarili su sve pobjede u Drugoj hrvatskoj rukometnoj ligi Istok, ali, nažalost, zbog korona virusa, prvenstvo je prekinuto tako da Đakovčani nisu mogli ostvariti željeni cilj – vratiti đakovački rukomet u prvu ligu. Osim toga, momčad se pobjedom protiv Solina plasirala u četvrtfinale Kupa Hrvatske koji je također ubog pandemije prekinut. U sezoni 2020./21., u jesenskom dijelu sezone momčad je ostvarila stopostotni učinka – šest pobjeda iz isto toliko susreta uz gol razliku 203:116.

NAJBOLJI TRENER

DOMAGOJ PERLIĆ, RUKOMETNI KLUB ĐAKOVO

Nakon odrađene sezone 2015./16. u Seria A (prva talijanska rukometna liga) u kolovozu 2016. godine, Perlić se vraća kao igrač Rukometnog kluba Đakovo. U sezoni 2018./19.  kao trener preuzima prvu momčad. Nakon uvodnih teškoća u sezoni 2019./20, Rukometni klub na čelu s trenerom Perlićem ulazi s velikim ambicijama u Prvu hrvatsku rukometnu ligu Sjever, no, nažalost, zbog korona virusa, natjecanje je prekinuto.

U sezoni 2020./21. odigrano je šest kola u Drugoj hrvatskoj rukometnoj ligi Istok. Đakovčani su ostvarili svih šest pobjeda i nalaze se na prvom mjestu ispred rukometaša Slatine. U kalendarskoj godini 2020. trener Perlić sa seniorskom momčadi ostvario je 15 pobjeda zaredom. Veliki uspjeh đakovački su rukometaši ostvarili i u kup natjecanju gdje su pobijedili momčad Solina čime su se plasirali među osam najboljih momčadi u Hrvatskoj. Nažalost, i kup natjecanje je zbog poznatih razloga prekinuto.

 VJEKO BARIŠIĆ, ODBOJKAŠKI  KLUB ĐAKOVO

Vjeko Bašić trener je prve ekipe Odbojkaškoga kluba „Đakovo“. Uz prvu ekipu, trener Barišić aktivno radi i s juniorskom te kadetskom ekipom kluba, a u klubu je već dvanaest godina. U protekloj sezoni trener Barišić vrhunskim je radom i zalaganjem uspio u naumu da prvu ekipu uvede u viši rang natjecanja. Nakon 12 pobjeda i samo jednoga poraza, osiguran je ulazak u Prvu B hrvatsku odbojkašku ligu – Istok čime je potvrdio kvalitetan i kontinuiran rad.

U novoj sezoni višega ranga, trener Barišić, tijekom ljeta, angažirao je tek jedno pojačanje uz nekoliko odlazaka. S obzirom na tešku situaciju u svijetu sporta uzrokovanu pandemijom, pripremni je period bio skroman i bez pripremnih utakmica. Unatoč tomu, ekipa trenera Barišića reagirala je odlično u novoj sezoni te zauzela drugu poziciju u ligi.

Trener Barišić s juniorskom je ekipom protekle sezone bio blizu plasmana na državno natjecanje. Kadetska ekipa, koju je vodio u tandemu s trenerom Božićem, igrala je Prvenstvo Hrvatske za kadetkinje u Zadru, gdje je zauzela 21. mjesto.

MLADE NADE

 

ANA ZRAKIĆ, ODBOJKAŠKI KLUB ĐAKOVO

Ana Zrakić kadetkinja je Odbojkaškoga kluba „Đakovo“, kapetanica druge ekipe Đakovo II i članica prve ekipe kluba. Ana igra na poziciji tehničara, organizatora igre, čime je ona i jedna od najbitnijih karika trenera Zvonimira Božića. U protekloj je sezoni odigrala sve utakmice Treće hrvatske odbojkaške lige – Slavonske lige u kojoj se istaknula kao jedna od najboljih odbojkašica lige.

Ana aktivno sudjeluje i na utakmicama prve ekipe, a u protekloj je sezoni bila kapetanica mlađe kadetske ekipe. Sudjelovala je na juniorskome regionalnome prvenstvu i bila je dio kadetske ekipe koja je igrala Prvenstvo Hrvatske u Zadru.

Nakon dvoranskoga dijela, na red je došao i pješčani dio natjecanja. Ana Zrakić je, sa suigračicama Chiarom Mikić, Josipom Rotim i Ivom Mijakić, upisala prvi, povijesni nastup ispred novoosnovanoga Kluba odbojke na pijesku „Đakovo“. Ekipa koju je vodio Zvonimir Božić sudjelovala je na Prvenstvu Hrvatske u odbojci na pijesku za mlađe kadetkinje na zagrebačkome Jarunu.

DORA BELVANOVIĆ, TENISKI KLUB ĐAKOVO

Dora Belvanović mlada je đakovačka tenisačica i članica Teniskoga kluba „Đakovo“, a natječe se u kategoriji od 12 do 14 godina. U konkurenciji do 12 godina, Dora je osvojila dva prva mjesta:  Regionalno Prvenstvo Slavonije i Dvoransko OP Teniskoga kluba „Vinkovci“. Na Dvoranskome prvenstvu Hrvatske prošla je dva kola kvalifikacija.

U kategoriji do 14 godina, Dora je ostvarila sljedeće uspjehe: ¼ finale Regionalnoga Prvenstva Slavonije i ½ finale Memorijala Zlatka Kneževića.

U natjecanju parova do 14 godina, Dora je osvojila tri druga mjesta: Regionalno Prvenstvo Slavonije, OP Teniskoga kluba „Požega“ i Memorijal Zlatka Kneževića.

Najbolji plasman na rang listi u kategoriji do 12 godina bilo joj je drugo mjesto, a u kategoriji do 14 godina 30. mjesto.

IVAN BILAĆ, ATLETSKI KLUB „SLA ANTE PERIĆ“

 

Ivan Bilać rođen je 5. svibnja 2006. godine, a član je Atletskoga kluba „SLA Ante Perić“. Ivan se natječe u kategoriji kadeta, a trenira od 2014. godine.

U 2020. godini Ivan je osvojio tri prva mjesta: Atletski miting „Slavonski Brod“ (1000 m – 3:06,77), Atletski kadetski miting „Slavonija – Žito“ (1000m – 3:13,92) i 5. Baranjski polumaraton (900 m). Osim toga, Ivan je osvojio jedno drugo mjesto (Atletski miting „Slavonija – Žito“ – 1000 m), jedno šesto mjesto (3. Noćni cener – 5 km) i jedno 13. mjesto (Pojedinačno prvenstvo Hrvatske za starije i mlađe kadete i kadetkinje – 1000 m).

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here