Kreator najvećega đakovačkoga amaterskoga rezultata!

0
1449

IN MEMORIAM – MIROSLAV PETROVIĆ BILI (1940. – 2021.)

Poštovani čitatelji!

Na početku moram iskazati svoju zahvalnost svima onima koji me nakon tekstova ovakve prigode tapšaju po ramenima i kažu: „Baš si super napisao tekst o…“ I to mi se sve češće događa! Ali, time nisam baš presretan jer to govori da sam i ja u nekim godinama, ali još teže kada znam da se na ovaj način moram oprostiti od nekoga koga poznajem i nekoga tko je ostavio duboki trag u našem malom gradu.

A upravo jutros zatekla me je vijest da je preminuo Miroslav Petrović Bili, dugogodišnji nogometni trener za kojega se usudim reći da će tvorac najvećega đakovačkoga amaterskoga rezultata.

Nakon nogometne karijere Miroslav Petrović nastavio je živjeti nogometa kao trener. U Nogometnom klubu Jedinstvo u tri je navrata vodio seniore i s njima ostvarivao zapažene rezultate. Prvi puta Bili postaje trener NK Jedinstvo u sezoni 1973./74. da bi nakon godinu i pol dana na njegovo mjesto došao Franjo Vračević. Međutim, vrlo brzo Petrović se vraća na mjesto prvoga trenera u sezoni 1976. i tu se stvaraju uvjeti za najveći uspjeh tadašnjega kluba. U sezoni 1976./77. Jedinstvo je u Slavonskoj nogometnoj zoni osvojilo prvo mjesto s 36 bodova, dva više od drugoplasiranoga Jadrana. Uslijedile su dvije kvalifikacijske utakmice protiv požeške Slavonije koje se, često, posebice među starijim članovima kluba, prepričavaju i potvrđuju kao najveći amaterski nogometni rezultat. Nažalost, u Požegi su Đakovčani poraženi 4:2 da bi u Đakovu utakmica, pred prepunim tribinama, završila bez golova. Nažalost, Jedinstvo nije ušlo u viši rang, ali emocije i sjećanja na te dane i generaciju svakako su živa još i danas. Na tim legendarnim  utakmicama za Jedinstvo su nastupili: Verhas, Gregić, Lucijanić, Gašpić, Matković, Živković, Josip Kovačić, Dilber, Žeželj, Gavran, Željko Željko Kovačić Gajić, Francem, Maras, Grgić, Vidaković, Matić.

Trener Miroslav Petrović nakon đakovačke utakmice  izjavio je: „Propustili smo priliku da još u prvom dijelu utakmice nadoknadimo razliku od dva gola. Kada smo u nastavku promašili jedanaesterac, bilo je potpuno jasno da će pobijediti Slavonija. Ovakvu, realnu izjavu, mogao je dati samo pravi gospodin-gentleman koji je uvijek uvažavao protivnika. Treći puta na seniorsku klupu Jedinstva trener Petrović sjeo je 1984. godine kada je naslijedio Mirka Vidakovića, a s đakovačke klupe otišao je 1985. godine. I nakon završetka trenerske karijere Miroslav Petrović Bili, u šetnjama gradom, volio je popričati o nogometnu, analizirati nove nogometne trendove, ulaziti i rasprave tko su najbolji đakovački nogometaši… Za svoj izuzetan doprinos đakovačkom nogometu Zajednica športskih udruga Grada Đakova 14. siječnja 2016. godine, pri dodjeli nagrada najboljim sportašima Đakova za 2015. godinu, dodijelila mu je Godišnju nagradu za izniman doprinos u razvoju i promociji sporta.

Nakon velikoga Pave Mandarića Peše još jedan veliki đakovački trener – Miroslav Petrović Bili – napustio nas je, ali sjećanje i veliko hvala za sve što je dao đakovačkom nogometu ostat će trajno upisano u lokalnu povijest.

Sahrana Miroslava Petrovića bit će danas (petak, 19. veljače 2021.) na Gradskom groblju u Đakovu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here