Čovjek koji je živio za NK “Croatia”

0
4921

IN MEMORIAM – NIKOLA ŽUPAN (28. 11. 1946. – 30. 12. 2020.)

Čovjek koji je živio za NK „Croatia“

Na isteku 2020. godine u Đakovo je stigla neugodna vijest za ljubitelje đakovačkoga nogometa. U Njemačkoj je preminuo Nikola Župan, dugogodišnji nogometni radnik, trener, sudac. Svoju sportsku karijeru Župan je vezao uz Njemačku gdje je godinama radio i bio nogometni sudac u nižim njemačkim ligama. Odlaskom u mirovinu, Nikola Župan vratio se u svoje Dračice gdje se 2000. godine priključio Nogometnom klubu Croatia. Tada je Croatia tražila put k povratku na staze stare slave, došla je nova uprava na čelu s predsjednikom Draženom Totićem koja se susretala s mnogobrojnim problemima ponajprije vezanim uz financijsko stanje kluba. Uz Totića svakako je važnu ulogu imao i gospodin Ante Perić koji će kasnije postati i predsjednik Croatije. A „katica za sve“, kako su ga voljeli zvati suradnici, bio je Nikola Župan koji je započeo kao trener u omladinskom pogonu, a kasnije je postao i voditelj Omladinske škole „Croatia“. U svom radu Župan je isticao nesebičnu ljubav prema djeci, uvijek je govorio da su to sve njegova djeca, često se, osim nogometnih, brinuo i oko školskih, obiteljskih problema svojih  igrača. Uvijek je znao reći: “To su moja djeca i za njih sam spreman sve učiniti.” U posljednjim godinama rada u đakovačkom nogometu obnašao je ulogu tajnika kluba gdje je stekao mnogobrojne poznanike i prijatelje. Na koji god je stadion došao, uvijek je bio rado viđen gost. Godine 2012. Nikola Župan povlači se iz nogometnih krugova ne slažući se sa spajanjem Đakova i Croatije u jedan klub. On je bio žestoki zagovornik da u gradu Đakovu trebaju ostati dva kluba: jedan u višem, a drugi u nižem rangu natjecanju. Spajanje klubova smatrao je gašenjem dugogodišnje tradicije Nogometnog kluba „Croatia“ koja seže u sedamdesete godine prošloga stoljeća.

 Nikola Župan u društvu Mirka Barišića, predsjednika GNK Dinamo

Nakon toga, Nikola Župan ipak ostaje u đakovačkom nogometu, ali kao delegat u Drugoj i Trećoj županijskoj nogometnoj ligi gdje je sudjelovao sve do kraja ovoga jesenskoga dijela. Posljednja utakmica na kojoj je obnašao ulogu delegata bila je ona pretposljednjega 14. kola (8. studenoga 2020. godine) Druge županijske nogometne lige između Omladinaca iz Đakovačkih Selaca i Sloge iz Koritne.

Uvijek vedra duha, nasmijan, spreman na razgovor, kritičan u trenucima kada je smatrao da takav mora biti, sa čvrsto izraženim stavovima i neizmjernoj ljubavi pram NK „Croatia“ čiji je bio vjerni vojnik.

Kao takvoga će ga pamtiti mnogobrojni nogometni radnici, njegovi suradnici i generacije nogometaša o kojima je brinuo poput oca.

Počivao u miru! Neka mu je laka hrvatska zemlja!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here