Đakovački košarkaši i dogodine prvoligaši?!

0
480

ODLUKA EMILA TEDESCHIJA I CEDEVITE POMAŽE ĐAKOVAČKIM KOŠARKAŠIMA

Klupska Košarkaška sezona je gotova, a u Hrvatskoj će biti zapamćena po tome da je, nakon pet uzastopnih Cedevitinih titula prvaka Hrvatske, Cibona pomela susjede s uvjerljivih 4:0. Je li taj poraz ili je Emil Tedeschi već ranije donio odluku, teško je reći, ali njegov potez da Košarkaški klub Cedevita prebaci u Ljubljanu i spoji s posrnulom Olimpijom, još uvijek je predmet velikih polemika i analiza. Ova odluka donijela je i promjene u natjecateljskom sustavu u novoj 2019./20 sezoni. Cedevita je htjela s momčadi Cedevita Junior igrati u Premijer ligi, ali to je protivno Statutu Hrvatskoga košarkaškoga saveza tako da je donijeta jedino pravno ispravna odluka: Cedevita Junior mora krenuti natjecanje iz Druge hrvatske košarkaške lige Centar. Ovom odlukom ostalo je upražnjeno mjesto u Premijer ligi, a HKS je poslao pozivnicu Košarkaškom klubu Dubrava koja je u doigravanju za ulazak u Premijer ligu izgubila u finalu od novoga premijerligaša Sonik Puntamike. Uprava Dubrave mora u kratkom roku donijeti odluku hoće li prihvatiti pozivnicu i krenuti u Premijer ligi. Ukoliko pozivnicu ne iskoristi KK Dubrava tada će ponuda ići prema Dubrovniku koji je također sudjelovao u doigravanju.

Jedno upražnjeno mjestu u Prvoj ligi

                                     U Đakovu i dogodine prvoligaška košarka?!

Ova odluka mogla bi u mnogome pomoći i đakovačkoj košarci. Naime, odlaskom Dubrave ili Dubrovnika u Premijer ligu, otvara se jedno mjesto u Prvoj ligi. Podsjetimo, Đakovčani su odigrali solidnu prvoligašku sezonu, na svom su terenu ostvarili pobjede protiv vodećih momčadi (Sonik Puntamika, Dubrava, Dubrovnik), imali su daleko najveći broj gledatelja, odličnu atmosferu, najboljega igrača lige Mateja Karlovića, u posljednjem kolu nije im se poklopio rezultat utakmice Agrodalm – Rudeš… Dakle, prema svemu navedenome, Đakovčani su zaslužili prvoligaški status.

Kome će Hrvatski košarkaški savez poslati pozivnicu za Prvu ligu, znat će se u sljedećih nekoliko dana. Nju mogu dobiti Đakovčani, kao pretposljednja momčad Prve lige i sudionici kvalifikacija za ulazak u Prvu ligu: Belišće, Podravac i Kastav. Na kvalifikacijskom turniru u Omišu status prvoligaša izborili su Sesvete i Omiš Čagalj tours.

O mogućnosti đakovačkih košarkaša da nastave u prvoligaškom društvu, trener Marijan Petrović rekao je: „Pratimo ovu situaciju i svakako da smo zainteresirani za pozivnicu Hrvatskoga košarkaškoga saveza. Mislim da smo u prošlom prvenstvu pokazali potencijal za nastup u nacionalnom rangu, stvorili smo odličnu atmosferu, publika nas je pratila (što nije bilo niti u jednoj drugoj dvorani)… Svi protivnici hvalili su atmosferu u kojoj su igrali u Đakovu, a mi smo spletom nesretnih okolnosti završili na pretposljednjem mjestu koje vodi u drugu ligu. S nestrpljenjem očekujemo odluku Hrvatskoga košarkaškoga saveza, a ako pozivnica stigne u Đakovo, u što ne sumnjam, sigurno ćemo je prihvatiti. I u prošlom prvenstvu imali smo potporu Grada Đakova, a siguran sam da ona neće izostati niti u ovoj godini. Naš ostanak puno bi značio i za slavonsko-baranjsku košarku jer u ovom trenutku samo Osijek Vrijednosnice predstavljaju slavonsku košarku na nacionalnoj razini. Vjerujem da će HKS prihvatiti sve ove razloge i nama poslati pozivnicu za popunu Prve hrvatske košarkaške lige, zaključio je trener Marijan Petrović.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here